Публикацията на Varna24.bg Прокуратурата иска съдът да върне делото срещу Мейзер

...
Публикацията на Varna24.bg Прокуратурата иска съдът да върне делото срещу Мейзер
Коментари Харесай

Близки на Николай: Искаме справедлива присъда за убийството му!

Публикацията на Varna24.bg   " Прокуратурата желае съдът да върне делото против Мейзер за ново разглеждане "  провокира близки и другари на убитият Николай Димов да излязат със собствен коментар, публикуваме го без редакторска интервенция:

" Как работи правосъдната система в България, какъв брой коства човешкият живот и какво решение постановиха апелативните съдии в гр.Варна? 

На 21.08.2018г. Варненският апелативен съд в състав Росица Лолова - ръководител, и членове: Павлина Димитрова и Светослава Колева постанови решение, с което променени присъдата по НОХД на Окръжен съд - Варна и понижи на 3 години отнемане от независимост за предложение на рушвет на длъжностно лице от системата на Министерство на вътрешните работи и 2 години отнемане от независимост и санкция в размер на 4000 лева за гибел по несъобразителност.

Ние околните и приятелите на Ники не одобряваме тази присъда и я апелираме. Считаме,че единствено наказване в оптималния очакван от закона размер за подсъдимата Желева, ще бъде заслужено наказване за осъщественото от нея действие. Съгласно настоящото законодателство на Република България, ние можем единствено да поддържаме обвиняването паралелно с държавното обвиняване. Имаме доста запаси във връзка с правната подготовка - ликвидиране по несъобразителност, само че не сме в положение да я променим. Много от обстоятелствата по това дело приказват, че правната подготовка би трябвало да бъде друга, а точно: не имаме вяра на скалъпената и измислена версия за опит на масажна маса в тъмна стая и Желева с ръкавици е сложила свинските опашки на краката и врата на Ники, след което е трябвало да снима клип за възможни бъдещи работодатели.

Но липсва клип, а има единствено едно мъртво и обезобразено тяло. И за какво откакто Желева непрекъснато твърди какъв брой доста е обичала брачна половинка си и го е видяла по какъв начин се гърчи пред очите й и не му е помогнала да го избави? Петнадесет минути откакто Ники е бил мъртъв Желева е излязла от вкъщи си да изхвърли пакета с останалите свински опашки и сака, с който е възнамерявала да изхвърли тялото му, пазарила е в близкия магазин и откакто се прибрала почнала да чисти целия апартамент, заличила всички улики и доказателства и даже намерила време и да удря и бие мъртвото тяло.

Едва в 3 часа и 10 мин. се обадила в полицията. Нейните версии за ликвидиране бяха най-малко пет.Всичките й показания и разпити си опонират. Не съумя да възпроизведе следствения опит на ярко, а какво ли би направила на мрачно? Съдебните медици от катедрата по Съдебна медицина гр.Варна си направиха отказ,а направената в Плевен е направена напълно по писмени данни по делото без оглед на трупа/при изискване, че тялото беше пет месеца в Съдебна медицина/ и напълно по версията на подсъдимата. При разпита им в Апелативен съд се оказа, че те нито са виждали тялото, нито си бяха създали труда да се срещнат с делото и е забавно по какъв начин бяха изготвили и подписали експертизата. Изготвената съдебномедицинска експертиза е спорна и не дава точни тълкувания на контузиите. Защо при съществуване на друга катедра по Съдебна медицина при МБАЛ " Св.Анна ", кому и в чий интерес правораздаването и правозащитните органи на РБългария взе решение и новата съдебномедицинска експертиза да бъде направена от същия екип в същата Съдебна медицина в гр.Плевен, за какво трябваше да бъде направена съдебномедицинска експертиза по писмени данни, при изискване, че тялото беше в правосъдна медицина пет месеца. Апелативният съд назначи и позволи с състава на комисията да взе участие доктор Сергей Костадинов, който изобщо не е включен в листата на експертите одобрени за движимости лица, те. съдът позволява при правенето на съдебномедицинска експертиза, експерт, което е нелегитимно. Още доста обстоятелства и условия остават неизяснени и недоразследвани, само че кой ще поеме отговорността за това?

Защо ни беше отхвърлено настояването за назначение на повторна експертиза в друга катедра по Съдебна медицина? Интересно по какъв начин тези магистрати вземат и постановяват решения в нарушаване на закона, при позволени основни нарушавания на процесуалните правила, а в тази ситуация наложеното наказване е незаслужено. Присъдата е неправилна, незаконосъобразна, голословна и постановена при нарушаване на процесуалния закон. По това дело не се откри МОТИВЪТ на закононарушението, убийството или умъртвяването на Николай Димов би могло да бъде под формата на деяние или безучастие, законът не показва по какъв начин се предизвиква гибелта. Характерно за състава на закононарушението по чл.122, ал.1 от Наказателен кодекс /смърт по непредпазливост/ от справедлива страна е съществуването на директно и директно действие - деяние или бездействие/ и двете правосъдни инстанции са приели, че е действие/затягане/, което е предизвикало гибелта на умрелия, която е породена от директното държание на дееца, а точно подсъдимата Желева

Наказанието не е самоцел и възмездие, само че ние ще продължим да се борим и да търсим истината и желаеме обективна присъда за убийството на Ники.

Определянето на наказването извършва и специфична роля - да удовлетвори потърпевшите от закононарушението и обществото, като по този метод с това се предотвратява нова престъпност, да влияе върху интелекта на наказаното лице за неповтаряне на закононарушения от същия или различен темперамент за в бъдеще, както и да подтикне наказания към смяна на неговия светоглед, тъй че подсъдимата в тази ситуация да стартира да се преценява с установените в обществото правила, закони и положителни нрави.

ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ НЯМА СТОЙНОСТ! Дано да го схванат и магистратите в Република България. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР